door Gerd Parquin,  Facilitator Voice Dialogue, coach/councelor

Dagelijks kijken we in de spiegel om te weten hoe we eruit zien. Zit mijn haar goed? Past deze kleur me. Naar binnen kijken of stilstaan bij ons voelen, ons gedrag, doen we  minder, want daar komen we onze angsten en onzekerheden tegen.  Toch is een zelfonderzoek enorm verrijkend voor wie verandering wil in zijn leven, voor wie telkens tegen dezelfde muren botst, voor wie stress, perfectionisme en burn-out of bore-out tegenkomt.

Voice Dialogue, ontwikkeld door Hal en Sidra Stone, is gebaseerd op het idee dat we bestaan uit verschillende innerlijke stukken. Zo kan je een zorgzaam deel hebben dat graag voor anderen zorgt. Tegelijkertijd is er ook een levensgenieter in jou aanwezig die graag tijd wil voor zichzelf. Soms heeft één van die stukken de overhand gekregen en bepaalt die jouw handelen. Zit de zorger aan het stuur van jouw bus, dan zal er voor zelfzorg weinig plek in je leven zijn. Heb je een perfectionist die de touwtjes in handen neemt, dan zal wellicht ook je criticus meehelpen om jou het gevoel te geven dat het nooit goed genoeg is. Zo kom je in gedragspatronen en denkpatronen terecht die jou stress of zelfs burn-out opleveren.

Wanneer je die delen in jou beter leert kennen, kan je vanuit een overzichtspositie kijken en vanuit die “middenpositie” de manager worden van je eigen stukken.

Je kiest dan om niet meer slaafs je oude patroon te volgen maar te kiezen wat goed voor je is. Zal ik dit werk dat de andere laat liggen, oppakken of kan ik het zonder slecht gevoel loslaten ? Ga ik weer “ja…” zeggen bij de volgende vraag of kan ik ook mijn grenzen voelen en een neen uitspreken waar nodig ?

Hoe gaat het in zijn werk ?

Je komt bij een facilitator (coach/counsellor die deze methode toepast) en samen onderzoeken we waar jouw probleem ligt, wat je belemmert, welk gedrag jou soms parten speelt.

  • Er komt bijvoorbeeld een deel naar voor dat moeite heeft met neen zeggen.
  • We laten dat deel volledig aan het woord.
  • We onderzoeken hoe het ontstaan is, waarom het zo functioneert, met welke intentie het doet, wat het doet en welke boodschap het voor jou heeft.
  • Dan plaatsen we ons terug in de middenpositie waarin we vanop een afstand kijken naar dit deel of deze energie in jou.
  • We kunnen dan kijken of er een ander deel is in jou dat je minder kent of dat met de jaren ondergesneeuwd is en dat net die andere energie of net die andere eigenschappen heeft die jij nu nodig hebt. Je herinnert je misschien dat je in een welbepaalde situatie wel duidelijk NEEN hebt gezegd.
  • We zoeken die energie op en kijken wat die nodig heeft om in jouw leven meer aanwezig te kunnen zijn, wanneer jij dat zou willen.

Zo leer je stilaan om je niet meer te laten meesleuren door deze innerlijke stukken, maar zelf te bepalen wie aan het stuur van je bus zit en op welke manier jij wil leven.

door Gerd Parquin,  Facilitator Voice Dialogue, coach/councelor

Leave A Comment