Doorheen de dag worden we geconfronteerd met situaties die belastend zijn, die ons emotioneel uitdagen of waardoor we ons bedreigd voelen. Dat kan over kleine dingen gaan. Kinderen die moeilijk doen aan de ontbijttafel. Een veeleisende baas. Een collega die zijn weekendavonturen wil vertellen, terwijl jij met een strakke dead-line zit. Ook de agressie in het verkeer veroorzaakt stress in ons lichaam. Regelmatig Stress ontladen is belangrijk om gezond en gelukkig te blijven.

Wat is Stress?

Stress is een fysiologische reactie van het lichaam. Ons lichaam maakt adrenaline en noradrenaline aan in bedreigende situaties waardoor we op een snelle en alerte manier kunnen reageren op de bedreiging. Vanuit onze oerinstincten hebben we in stresssituaties namelijk maar 3 keuzes: vluchten, bevriezen of vechten.

We kunnen onderscheid maken tussen gezonde stress en chronische stress. Gezonde stress houdt ons alert en maakt deel uit van ons verdedigingssysteem en ons fysiologisch proces. Maar als deze stress situaties zich te snel opvolgen of te lang duren dan wordt de stress chronisch. Hierdoor blijft het lichaam langdurig in een staat van opwinding en angst. Het zenuwgestel en de endocriene klieren (o.a.de bijnieren) raken zo overbelast en het afweersysteem van het lichaam verzwakt. De negatieve invloed van stress kan zich op verschillende manieren uiten:

stress

 • Spanningsklachten: rug, schouders of nek
 • Spanningshoofdpijn
 • Ademhaling wordt oppervlakkiger
 • Drukkend, beklemd gevoel op middenrif
 • Hartkloppingen
 • Verminderde eetlust, misselijkheid
 • Problemen van de  maag, oprispingen, maagzweer
 • Spijsvertering en Darmproblemen, Diarree, constipatie
 • Slaapstoornissen
 • Stemmingswisselingen
 • Overgevoeligheid, snel geïrriteerd geraken
 • Verminderde weerstand

Langdurige stress kan dus leiden tot verschillende fysieke klachten van slapeloosheid tot nekpijn, maar speelt ook in op onze emotionele toestand en ons mentaal vermogen. Naast jezelf wat rust en tijd te gunnen om het recupereren, is het ook belangrijk om de opgeslagen stress in je lichaam te “ontladen”.

Voetreflexologie is een heel ontspannen en toch doelgerichte manier om je lichaam te laten ontladen en ontspannen.

Reflexologie als antwoord

Reflexologie is een natuurlijke behandelswijze waarbij de reflexzones op de voeten (of in nood de handen) worden bewerkt. Deze reflexzones corresponderen met de verschillende delen van jouw lichaam. Door de reflexzones te bewerken wordt jouw lichaam op een natuurlijke wijze in evenwicht gebracht. De opgebouwde spanning wordt verminderd. De doorbloeding wordt geoptimaliseerd. Het brengt je tot rust zowel fysiek, emotioneel als mentaal.

Greet Vanderwegen werkt op een zachte, natuurlijke manier waarbij er beroep wordt gedaan op de intelligentie van je lichaam. Dit betekent dat het alleen datgene is waar jouw lichaam klaar voor is en nodig heeft, dat zich los zal laten.

Er wordt alleen op de voeten gewerkt en niet over het gehele lichaam, dat maakt voetreflexologie heel toegankelijk.

Afhankelijk van waar de meeste stress zich heeft vastgezet, is het belangrijk om de techniek aan te passen. Voor meer fysiek gerelateerde klachten gebruiken we de klassieke reflexologie. Voor meer emotioneel en mentaal gerelateerd klachten wordt de Qi-reflexologie ingezet. Er is ook zwangerschapsreflexologie  die moeder en kind ondersteunen en voor meer evenwicht en minder spanningen zorgt bij fertiliteitsproblemen.

Greet ontvangt je in de rustige behandelruimte van www.dakini.be .

 

Leave A Comment