Wanneer we onze ouders zien, willen we echt niet weten wat ze in hun slaapkamer doen. We gaan er dus voor het gemak van uit dat mensen boven de 50 geen seks hebben! Er wordt niet aan seksualiteit gedacht als we het hebben over 50ers, 60ers en 70ers. En zo ontstaat er zelfs een zeker taboe. Bijgevolg spreken we er niet over! Een goeie reden om onze seksuologe aan het woord te laten.

“Vrouwen mogen niet meer passioneel zijn op hun zestigste, ze worden verondersteld oma te worden en zich te omhullen met een serene sexloosheid”                                             Erica Jong: auteur van Fear of Flying

Dat we ouder worden is onomkeerbaar. We verliezen spiermassa, ons metabolisme werkt trager. We zijn niet meer atletisch en hier en daar zit het vel wat losser. Ondanks de problemen die gerelateerd zijn aan het verouderen, betekent dit niet het einde van het seksleven. Het beeld dat we hebben, wordt gevoed door een gebrek aan openheid en communicatie.  Volgens experten vinden oudere mensen het moeilijk om over seks te praten en weten ze vaak niet waar ze terecht kunnen voor advies. Onwetendheid leidt ertoe dat vooronderstellingen voor waar aangenomen worden. Tijd om er wat harde cijfers tegenaan te gooien.

Onderzoek licht de sluier op:

Dat ze nog steeds seksueel actief zijn, blijkt uit volgende cijfers:
Een Brits Onderzoek bij +65-ers* wees uit dat seks vijftig+

  • 24% zegt dat hun seksleven niet is veranderd
  • 28% zegt niet over seks te kunnen praten met hun partner
  • 69% heeft nog nooit hulp gezocht bij een seksuoloog
  • 8% ziet een nieuwe seksuele relatie nog wel zitten
  • 62%  zegt een bevredigend seksleven te hebben.
  • 12% nieuwe dingen wil uitproberen met hun partner
  • 18% meer seksueel actief wil zijn (vooral mannen geven dit aan)

De conclusie van het onderzoek benadrukt hoeveel belang mensen hechten aan seks in hun leven. Er zijn ook heel wat voordelen verbonden aan het hebben van seks op latere leeftijd. Naast het feit dat het gewoon plezierig, spannend en ontspannend is, heeft het seksueel actief zijn invloed op onze hersenfuncties. Volgens een studie aan de universiteit van Oxford** zorgt seks ervoor dat je brein fit blijft. Het zou zelfs beter werken dan kruiswoordraadsels oplossen.

Wie vult er nu nog kruiswoordraadsels in?

De studie heeft 73 personen ouder dan 50 jaar onderzocht en hen geïnterviewd over hun seksleven. Ze werden ingedeeld volgens hun seksuele activiteit. Alle deelnemers kregen verschillende testjes voorgeschoteld. De resultaten waren opmerkelijk. Zo bleek dat respondenten die geen seks hadden gedurende het afgelopen jaar een lagere score haalden op geheugentesten. Personen die 1 keer per maand seks hadden, scoorden wel hoger, maar de beste scores werden behaald door mensen die wekelijks seks hadden. De onderzoekers besluiten dus dat een actief seksleven op oudere leeftijd goed is voor het functioneren van het brein.

Chocolade, seks en lachen zijn belangrijke ingrediënten die het brein gezond houden

Het seksleven van 65-plussers kent heel wat variatie in intensiteit en frequentie. De wetenschap van seks: seksuologie, stelt dat seks boven de 50 fysiologisch en gevoelsmatig zeker mogelijk is. Aspecten van deze leeftijdscategorie maken het juist gemakkelijker om dan seks te hebben. Geen kinderen meer in huis, geen kans om zwanger te geraken en de stress om te presteren is vaak een stuk lager. Bovendien ken je je partner ondertussen door en door.  Mensen die seksueel actief zijn, zijn vaak sociaal en mentaal goed functionerend en dat helpt natuurlijk ook om het brein wakker te houden.

57% van de mannelijke 65-plussers zijn seksueel actief,
36% van de vrouwelijke 65-plussers zijn seksueel actief          (***cijfers Sexpert onderzoek Vlaanderen)

Er staat geen leeftijdsgrens op het seksleven

Denk vooral niet dat je moet stoppen omdat je (te) oud geworden bent. Geniet ervan! Je seksleven kan er anders uitzien dan wanneer je 20 of 30 bent. Er is gelukkig ook meer plaats voor intimiteit. De belangrijkste boodschap op elke leeftijd is: “geniet ervan en praat met mekaar over seks”. Zijn er dingen die moeilijk onder woorden te brengen zijn, of waarover je je zorgen maakt, neem dan contact op met Barbara Van Campenhout, seksuologe.

UK age onderzoek

**Wright H, Jenks RA, Demeyere N. Frequent Sexual Activity Predicts Specific Cognitive Abilities in Older Adults. Journals of Gerontology: Psychological Sciences. Published online June 21 2017

***Sexpert onderzoek: UGent

Leave A Comment