Focussen, de verbinding aangaan met onszelf en de ander

Op 1 mei dit jaar overlegeraaktheid in verbinding 11/11, Breda, netwerkdaged Eugene Gendlin op 90 jarige leeftijd.  Gendlin was een leerling van Carl Rogers en is de grondleger van  ‘Focusing’ of de methode van het Focussen. Focussen is veel meer dan je aandacht ergens op richten. Het is een grondhouding die elke goede therapeut bezit. Het gaat om open, onbevooroordeeld, ‘ten volle’ luisteren. Op 11 November vindt een netwerkdag plaats waarop iedereen met interesse in Focussen welkom is.

Wat Focusing kan zijn, wordt op zaterdag 11 november (10u-17u) in Breda, tijdens de netwerkdag op diverse manieren geïllustreerd. Het is een unieke dag met bijdragen van Focusing-trainers uit België en Nederland. De locatie ‘Mastbosch hotel ‘ zorgt voor een ontspannen omkadering en een lichte lunch.

Inschrijven?      Via mail naar secretariaat@stichtingfocusing.nl
Door € 75 over te maken op BE96 3770 7675 2905 t.a.v. Netwerkdag Focusing, met vermelding van uw naam en voornaam, wordt uw stoel voor een interessante workshop meteen gereserveerd.

Organisatie: Monique Dames, Gerd Parquin en Gerke Verthriest

Focussen binnen persoonlijke ontwikkeling

Naast je gedachten over je situatie, is er ook een lijfelijk weten over wat er in je omgaat. In Focussen gaan we hier niet aan voorbij. We richten onze aandacht naar binnen richt en hebben aandacht voor wat er zich hier en nu aandient.  Sommige mensen focussen van nature, anderen dienen het te leren.  Wanneer je stilstaat bij jezelf, kan je een soort lichamelijk gevoelde betekenis ontdekken. Gendlin stelde vast dat mensen die focussen sneller vooruit gaan in hun proces.

‘Felt Sense’

Je lichaam kan je laten ervaren hoe het is voor jou, hier en nu, wanneer je stilstaat bij je levenssituatie. Gendlin noemde dit de ‘felt sense’. Cliënten die dit van nature doen, zullen bij zichzelf checken of het wel klopt wat ze uitspreken of wat anderen uitspreken over hen. Ze gebruiken dan dikwijls beelden of metaforen om hun gevoel uit te drukken:  “Het voelt als een bal in mijn maag, wanneer ik spreek over…”

Focussen in je eigen leven/gezin

Het Focusing van Gendlin kan van grote betekenis zijn in elke hulpverleningssituatie maar reikt ook verder. Wanneer je kinderen leert Focussen breng je hen dichter bij hun gevoel. Ze krijgen de kans om stil te staan bij wat ze denken en vooral voelen. Ze worden weerbaar en hebben meer zelfvertrouwen.  Focusing is ook een zelfhulpmethode die het ons mogelijk maakt om (terug) in contact te komen met het innerlijke proces dat we allemaal zijn en dat op zovele manieren geblokkeerd kan raken.

Wat houdt Focusing concreet in en hoe kan je het leren ?

Onze ervaringen komen niet alleen voort uit de waarneming van de wereld om je heen. Ons lichaam heeft herinneringen, indrukken, emoties die je al lang niet meer met je ratio kent maar die er nog wel zijn.

Een voorbeeld: Spreken voor groepen of plankenkoorts gaat gepaard met allerlei lichamelijk gewaarwordingen. Het werken hieraan via gedragstherapie bijvoorbeeld zal volgens Gendlin pas helpen wanneer het nieuwe gedrag gelinkt wordt met een innerlijk gevoelsleven dat goed aanvoelt.

Gendlin was een leerling van Carl Rogers en diens principes van congruentie en  niet oordelen  zijn belangrijke peilers in het proces van Focussen. Focussen is op een milde en ontvankelijke manier contact maken met je gevoelsbeleving. Dit mild zijn bevordert een helende innerlijke relatie.  Je leert Focussen in partnerschap en de empathie en acceptatie van je focusmaatje (of in andere omstandigheden de therapeut)  is een model dat jou helpt jezelf te beluisteren en te aanvaarden. Iedereen kan leren Focussen.

Regelmatig geeft Gerd Parquin trainingen in Focussen, info op www.cambiArte.be

Wil je meer weten over leven en werk van Gendlin kijk op www.eugenegendlin.com
Meer informatie over Focussen  
www.focussenvlaanderen.be – www.stichtingfocusing.nl

Leave A Comment