Meer dan 75% van de vrouwen die anticonceptie gebruiken, vertrouwen op de pil. In 1961 ontwikkelde de gynaecoloog Ferdinand Peeters dit anticonceptiemiddel op basis van hormonen dat veilig genoeg was voor de commercialisering. Ondertussen is de pil is één van de meest bekende anticonceptiemiddelen, al daalt haar populariteit en kiezen vrouwen voor alternatieven.

Hoe werkt de hormonenpil?

De meeste pillen bevatten twee hormonen: progestageen en oestrogeen en worden daarom ook wel ‘combinatiemethoden’ genoemd. De belangrijkste functie van het progestageen is de bescherming tegen zwangerschap. Het oestrogeen is voornamelijk toegevoegd om te zorgen voor een regelmatige, voorspelbare menstruatiecyclus. Samen zorgen deze hormonen ervoor dat de natuurlijke cyclus onderdrukt wordt.

Voordelen

Jonge meisjes die last hebben van acné of pijnlijke maandstonden krijgen vaak een pil voorgeschreven. Ook vrouwen met een onregelmatige cyclus krijgen het advies om een pil te gebruiken. Je neemt 3 weken een pil en krijgt dan je regels, mooi toch?! Hierdoor worden jonge en seksueel niet actieve vrouwen ook aangespoord om de pil te gebruiken. Een bepaalde pil had de reputatie om voor gewichtsverlies te zorgen, wat haar populariteit ten goede kwam. Maar heeft het gebruik van de pil alleen maar voordelen? Er is nog veel onwetendheid omtrent pilgebruik.

De “life-style”-pil zorgt voor een winstgevende handel

De pil bezorgt vrouwen een normale en actieve levenswijze, zonder ongemakken en zonder risico op zwangerschap. Is dit het ideale plaatje? De realiteit is echter helemaal anders. Het risico op een zwangerschap vervalt omdat er ook geen cyclus is. Het idee van 3 weken de pil te nemen en dan te stoppen, is niets meer dan een marketingtruc om het natuurlijk te doen lijken. Elisabeth Siegel Watkins concludeerde in haar studie* van 2012 dat het de marketing industrie is die de ontwikkeling van de anticonceptiemiddelen stuurt en niet de wetenschappelijke innovatie.

Het belang van de vrouwelijke cyclus

Hormonen zijn niet allen cruciaal in onze voortplanting, ze hebben een grote invloed op de totaliteit van de mens. Hormonen beïnvloeden ons fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

De natuurlijke cyclus nodigt vrouwen uit om het op bepaalde momenten rustiger aan te doen. Een vrouw die de pil neemt, is altijd beschikbaar en kan haar activiteitenniveau behouden. Ze is emotioneel stabieler en past dus beter in de prestatiemaatschappij. Een vrouw die haar natuurlijke cyclus volgt, heeft voeling met het natuurlijke ritme van groei en rust, van naar binnen te keren en naar buiten te richten. Ze is ook voorspelbaar, wanneer een partner de signalen op een juiste wijze kan interpreteren.

 

De schommelingen in oestrogeen en progestageen in een normale cyclus

De schommelingen in oestrogeen en
progestageen in een normale cyclus

De constante aanwezigheid van hormonen bij pilgebruik

De constante aanwezigheid van hormonen bij pilgebruik

Zin in seks?

De verhouding tussen de hormonen beïnvloedt het libido. De natuur heeft het mooi geregeld. Een vrouw is niet alleen aantrekkelijker, maar ook vragende partij om seks te hebben in de periode rond de eisprong. De hormonen maken haar gevoeliger waardoor ze ook meer geniet van het vrijen. Is het dan wijs om in dit subtiel systeem in te grijpen en het roer over te nemen? Waarschijnlijk niet? Kunnen wij als bevolking daar iets aan veranderen? Neen, maar we kunnen ons wel beter informeren. Ook hier hebben artsen een verantwoordelijkheid op te nemen. Vrouwen moeten kunnen kiezen op basis van kennis en inzicht in de werking van de pil. Ook de mogelijke bijwerkingen en problemen die gepaard gaan met het pilgebruik moeten voldoende aan bod komen, want dat zijn er niet weinig…

Problemen die zich kunnen ontwikkelen door pilgebruik:

  • In gewicht bijkomen, vocht vasthouden en een opgeblazen gevoel hebben
  • Vaginale droogte en pijn bij het vrijen, ongeveer 40% van de vrouwen hebben hier last van, maar spreken er niet over (vaak omdat de link niet gelegd wordt)
  • Een erger premenstrueel syndroom hebben (PMS)
  • Er wordt minder schildklierhormoon aangemaakt, de ziekte van Hashimoto is gelinkt aan pilgebruik
  • Sommige vitamines worden minder goed opgenomen, nl. vitamine B1, B2, B5, B9, B12, C, E, koper, magnesium, seleen en zink
  • Een verhoogd risico op borstkanker en baarmoederhalskanker
  • Vaak blijven de hormonen jaren uit balans door langdurig pilgebruik
  • De pil kan een vertraagde bevruchting veroorzaken.
  • Een verminderd libido… (blijkt dan toch een goed anticonceptiemiddel te zijn)

Het onderzoek naar alternatieven is er. Wanneer ook de markt (de “pilgebruikster”) bewuster kijkt naar anticonceptie en haar koopgedrag aanpast, kan er verandering komen. Heeft u seksuele problemen en denkt u dat er misschien een verband is met uw anticonceptie, praat er over met Barbara Van Campenhout seksuologe en verpleegkundige.

*Studie Watkins

 

Leave A Comment