Enkele jaren geleden werd het me duidelijk dat ik niet meer op dezelfde weg door zou gaan. Ik wilde tijd nemen om te ontdekken wat echt waardevol voor me is. Een methode die mij in mijn zoektocht heeft geholpen is Voice Dialogue.

Voice Dialogue is gebaseerd op het idee dat we bestaan uit verschillende innerlijke stukken. De methode geeft inzicht in de energiepatronen die ons gedrag, denken en voelen bepalen. Door deze energieën te exploreren, kunnen we vanuit een bewustere ik keuzes maken in hoe we ons willen gedragen, voelen of denken.

Deze methode vindt haar inspiratie bij Jung en is ontwikkeld door Hal en Sidra Stone, twee Amerikaanse psychologen. In Vlaanderen wordt het Voice Dialogue gedachtengoed verspreid door het Voice Dialogue Instituut onder leiding van Marijke Leys. Via de opleidingen van het instituut kan men een Facilitator-erkenning (International Voice Dialogue Agreement) verwerven.

Voice Dialogue is geen therapierichting maar een therapeutische werkmethode die leidt tot bewustmakende ervaringen. Voice dialogue kent toepassingen zowel voor psychotherapeutische processen als coaching trajecten, individueel en voor groepen.

voice dialogue

Hoe werkt Voice Dialogue ?
Samen onderzoeken we jouw patronen,  welk gedrag jou soms parten speelt.  Bijvoorbeeld merk je dat een deel in jou moeite heeft met neen zeggen. We geven dat deel een plaats in de ruimte, laten het aan het woord, kijken hoe het ontstaan is, hoe dit deel functioneert en met welke intentie het zo werkt.  Dan plaats je jezelf terug in de middenpositie waar je het deel even op afstand zet. We onderzoeken of er een ander deel is in jou dat je minder kent of dat net die andere eigenschap heeft die jij nu nodig hebt. Je herinnert je bijvoorbeeld een situatie waar je wel NEEN zei. We zoeken die energie op en kijken wat die nodig heeft om in jouw leven meer aanwezig te kunnen zijn, wanneer jij dat zou willen.
Zo leer je stilaan om je niet meer te laten meesleuren door deze innerlijke stukken, maar zelf te bepalen wie aan het stuur van je bus zit en op welke manier jij wil leven.

Bij vzw Cambiarte kan je in diverse werkvormen deze methodiek leren kennen. 

  • Binnen een individuele coaching of counceling
  • Voice Dialogue, tegenstellingen in dans
  • Assertiviteit ontwikkelen met Voice Dialogue
  • Opstellen van je innerlijke wereld met Voice Dialogue (gastdocent Familieopstellingen)

Ontdek het volledige aanbod rond VOICE DIALOGUE  vzw CambiArte

Leave A Comment